BRNO – Kráľovna Dagmar, Petrov, kapucíni a labyrint, 16.3.2013, sobota

23. Február 2013 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

PETROV - VEŽE A KAPUCÍNMoravské zemské múzeum (MZM) usporiadalo v Ditrichsteinskom paláci dočasnú výstavu venovanú 800. výročiu úmrtia českej princeznej Markéty, dcéry Přemysla Otakara I., ktorá sa vydajom do Dánska (za Valdemara II.) preslávila ako kráľovná Dagmar. Doma sa jej často hovorí “zabudnutá Přemyslovna”, no v Dánsku ju pozná takmer každý. Bola krásna, spravodlivá a zomrela mladá. Ľudové balady ju opisujú ako dobrú kráľovnú, ochrankyňu chudých a utláčaných. Okrem slávnej kráľovnej si v budove múzea pripomenieme aj najstaršiu hlinenú sošku na svete (Věstonickú Venušu) a prejdeme sa veľmi zaujímavými stálymi expozíciami. Dostatok času venujeme aj prehliadke Katedrály sv. Petra a Pavla, prezývanej Petrov. Pre záujemcov bude možná návšteva klenotnice spojená s  vyhliadkou z veží či návšteva krýpt. Objednaná bude tiež komentovaná prehliadka labyrintu chodieb a pivníc pod Zelným trhom. Vďaka zaujímavým exponátom si tu najlepšie uvedomíme veľkú a rôznorodú  úlohu stredovekého podzemia. Prehliadka trvá asi 3/4 hod. a prezentuje expozície vína, potravín, svietidiel, archeologických nálezov; tiež alchymistickú dielňu, stredoveký šenk či trestnicu. V blízkosti Zelného trhu je otvorená slávna Kapucínska hrobka. Tu je pochovaný barón Trenck.

Cena výletu: 21,00 € dospelý, dôchodca, študent;
15,00 €
dieťa do 15 rokov; 5,00 € dieťa do 6 rokov.
Príplatok za miestenky na obe cesty: 4,00 € osoba (odporúčame, aby ste mali istotu, že budete sedieť).

Ceny atrakcií:
- výstava MZM, Kráľovná Dagmar: 30 Kč dospelý; 15 Kč dôchodca, študent, dieťa, ZŤP; 75 Kč rodina;
- stále exp. MZM, Ditrichsteinský palác: 50 Kč dospelý; 25 Kč dôchodca, študent, dieťa, ZŤP; 110 Kč rodina;
- veže a klenotnica Katedrály Petrov: 35 Kč dospelý a dôchodca; 30 Kč študent; 25 Kč dieťa; 70 Kč rodina;
- prehliadka Kapucínskej hrobky: 60 Kč dospelý; 30 Kč dôchodca, študent, dieťa, ZŤP;
-
Labyrint pod Zelným trhom: 7 € dospelý; 3,50 € dôchodca, študent, dieťa, ZŤP.
Atrakcie nie sú povinné. Z organizačných dôvodov vyberáme vopred vstupné do labyrintu. Ostatné atrakcie je možné platiť na výlete aj v Kč.

V cene výletu je pohodlné cestovanie vlakom EuroCity, organizácia, sprievodcovské služby po celý čas výletu a DPH. V cene výletu nie sú miestenky (dieťa do 6 rokov nemá nárok), vstupné na atrakcie, poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou – miesta v reštaurácii rezervujeme, objednáme menu).

Stretneme sa o 7:45 hod. v hornej časti vestibulu na Hlavnej vlakovej stanici Bratislava (vlak odchádza o 8:13 hod.). Je možné o 8:50 hod. pristúpiť v Kútoch a o 9:03 v Břeclavi. Náš vlak odchádza o 6:52 zo Štúrova a o 7:19 z Nových Zámkov. Dá sa dohodnúť aj stretnutie vo vlaku. Návrat do Bratislavy plánujeme na 19:45 hod.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Brne: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

BRNO - ZELNÝ TRH atrakcie

Komentáre: