PANNONHALMA a LÉBÉNY – unikátne cirkevné miesta, 30.4.2011, sobota

22. Január 2011 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Pannonhalma 23.5.2010Viac ako tisícročný benediktínsky kláštorný komplex (UNESCO) na hore Sv. Martina v Pannonhalme nám pripraví pestrý program takmer na celý deň. Opátsky kostol Sv. Martina je pôvodne románsky, neskôr prestavaný v gotickom slohu. Mnísi v záhradách a v okolí dodnes pestujú levanduľu na olej (dá sa kúpiť), mišpuľu a vinič. Vyrábajú aj kvalitné víno (je možné navštíviť opátsku pivnicu s prípadnou ochutnávkou vína). Pozoruhodná je svetoznáma knižnica s galériou a zbierkou mincí z obdobia starého Ríma. V komplexe funguje cirkevné gymnázium a internát. Pekné je aj arborétum tvorené parkom a lesoparkom. Na spiatočnej ceste navštívime Lébény, kde sa nachádza zaujímavý románsky kostol.

Cena výletu: 31,00 € dospelý, dôchodca,
27,00 € študent,
25,00 € dieťa.

V cene výletu
je zahrnuté cestovné, vstupné do kláštorného komplexu, organizačné náklady, sprievodcovské služby a DPH. V cene výletu nie je zahrnuté poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou).

Ochutnávkou vína je možné dohodnúť na mieste – platí sa podľa konzumácie.

Stretneme sa o 7:30 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské Mýto). Návrat plánujeme na 19:30 hod. Cestovať budeme autobusom.

Sprevádza:
Mihály Szamák.

Počasie v Pannonhalme: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

Lébény 23.5.2010

Komentáre:

2 reakcií to “PANNONHALMA a LÉBÉNY – unikátne cirkevné miesta, 30.4.2011, sobota”

  1. Sarkanyova Silvia - 31. Marec 2011, 9:46

    Dobry den,
    je este volne miesto na vylet – PANNONHALMA A LÉBÉNY – unikátne cirkevné miesta, 9.4.2011, sobota ? S kamaratkou sa este rozhodujeme, lebo podla predpobvede ma prsat :)
    Davame si nacas :)
    Dakujem
    Silvia

  2. chrapanova - 31. Marec 2011, 10:18

    Pekný dobrý deň, Silvia,
    voľné miesta ešte sú. Prihlasovať sa dá. Preveríme však, či by prihláseným vyhovoval presun výletu na neskorší termín, nakoľko okrem obavy z počasia vznikla ešte požiadavka ísť do Pannonhalmy neskoršie (keď bude viac kvitnúť arborétum). Nový termín by mohol byť v sobotu po Veľkej Noci = 30.4.2011.
    Irena Chrapanová, CK LIBER