BRATISLAVA – 13. vychádzka, 22.9.2024, nedeľa

2. September 2024 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod BRATISLAVA, VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia-Synagoga-na-Heydukovej

Opäť sa vrátime k obľúbenej téme, ktorou je Židovská Bratislava. Na Heydukovej ulici ju zastupuje dnes už jediná funkčná synagóga v meste. Je postavená v kubistickom slohu, ktorý je našim československým národným architektonickým slohom. Projektoval ju architekt Artur Szalatnai-Slatinský. A už úctyhodných 100 rokov slúži miestnej komunite. Aj tento rok ju navštívime a preskúmame. Na prvom poschodí si pozrieme stálu expozíciu Židovského komunitného múzea, ale aj tohtoročnú, novú výstavu s témou Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Slovensko. Výstava je pokračovaním témy tvorby architekta v Bratislave. Tento rok sa posúva za hranice mesta a približuje tvorbu na Slovensku. Pri tejto príležitosti preskúmame jej zákutia a priblížime si symboliku, ktorá je v nej zakomponovaná. Okrem toho si povieme o histórii, zvykoch a sviatkoch židovskej komunity. V interiéri synagógy si povieme o jej funkcii a význame od čias minulých až po súčasnosť. Vysvetlíme si rozdiel medzi synagógami (ortodoxnými a neologickými) a dozvieme sa o symbolike vnútorného zariadenia.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Vstupné synagóga s múzeom (v skupine LIBER): dospelý = 4 €; dieťa do 15 r. = zdarma.
Vstupné  sa platí v hotovosti na mieste. Treba byť však prihlásený na vychádzku ;-)

Upozornenie: Synagóga na Heydukovej ulici je sakrálny priestor. Návštevníkov úctivo žiadame, aby mali pri návšteve synagógy na sebe dôstojný odev. U mužov sa vyžaduje pokrývka hlavy (čiapka alebo klobúk) a dlhé nohavice. Ženy musia mať dlhú sukňu alebo nohavice a zakryté ramená.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 na Heydukovej ulici 11-13, pred synagógou. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00 hod.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Židovské-komunitné-múzeum-synagóga-Heydukova

Komentáre: