BRATISLAVA – 12. vychádzka, 25.8.2024, nedeľa

18. August 2024 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Obchodný a obytný dom Luxor - WikipediaFunkcioanlizmus, ako jeden z prejavov moderny v architektúre, sa začal naplno rozvíjať v bývalom Československu v 20. rokoch 20. stor. Nepopierateľne patrí k Bratislave ako k modernému mestu, ktoré bolo aj vo svojom Starom Meste dopĺňané mnohými funkcionalistickými budovami. Vychádzkou nadviažeme na vychádzku z 29.10.2023, a preto viac zameriame náš zrak na budovy, ktorým sme sa vtedy nevenovali. Okolo budovy Divadla P. O. Hviezdoslava zamierime k budove Mestskej sporiteľne, asi najrevolučnejšej modernej funkcionalistickej budove, a k v jej blízkosti stojacemu domu Luxor. Popri bývalej Národnej banke česko-slovenskej vojdeme na Gorkého ulicu a po nej dôjdeme k bývalej Dunajskej banke. Najviac sa budeme venovať budovám na nábreží Dunaja, kde nájdeme Hotel Devín, kontroverzné premostenie SNG a okolo budovy SNM prídeme až k Umeleckej besede. Oproti stojaci Coburgov palác prezentuje hneď troch významných funkcionalistických architektov. A nemocnica s poliklinikou na Bezručovej ulici nám spravia funkcionalistickú bodku za peknou vychádzkou.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00 hod. na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00. Odpoludnie sa vychádzka nekoná!

Sprevádza: Jana Gašparíková.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Zasielanie bezplatných sms informácií o vychádzkach: môžete žiadať TU.

Permanentku na vychádzky si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Hotel Devín - Wikipedia

Komentáre: